Att länspumpa ett liv

Tom Hanks rollfigur sa i en film, att livet är som en ask choklad. Jag tycker mer man kan se livet som en båt. Vissas liv är som en segelbåt, andra liknar mer en racerbåt. Vissa har råd med en yacht, vissa har en jolle...

Alla gillar vi att pyssla och dona med vår båt. Den får ständigt smällar och slag. Småsprickor och hål uppkommer, men om vi lagar dom efterhand så är det ingen fara. Förutom normalt underhåll, så vill vi då och då få tid att helt byta ut lappade och lagade delar, köpa till nya tillbehör. Bygga en ny hytt, eller byta färg på båten.

Men allt för ofta är vi upptagna med att länspumpa. Båten tar in vatten, hålen och sprickorna blir fler. Men vi hinner inte laga dom, utan tillbringar dagarna med att länspumpa. Försöka få båten att flyta ett par dagar till.

Då och då tvingas vi lägga båten i docka och spika för hålen. Då flyter den ett tag igen, men dom nya hålen hinner vi återigen inte laga. Att tvingas lägga båten i docka är en nödlösning, helst vill man hinna laga hålen efterhand som dom uppkommer. Kanske använda tiden i docka för dom där stora uppgraderingarna, inte för att spika för dom största hålen.

Men vi tillbringar dagarna med att länspumpa. Och om vi bara lyckas pumpa tillräckligt bra, så är det ingen som ser att båten håller på att sjunka...